Miért jó, ha gyakran fogyasztjuk?
Ahhoz, hogy energikusak, és egészségesek maradjunk, rendszeresen kell fogyasztanunk fermentált ételeket és italokat.
A fermentált táplálékok a bennük található értékes tápanyagok (pre- és probiotikumok) révén elősegítik emésztőrendszerünk egészséges működését, igazi, élő tápanyagul szolgálnak a bélflóránknak és ez teljes szervezetünkre pozitív hatással van.
Mivel a fermentált ételek enzimekben gazdagok, segítik az emésztést, jobb a felszívódásuk, s értékes tápanyagokban gazdagabbak, mint a nem fermentált ételek.
A fermentált ételek fontos szerepet játszanak az acetilkolin termelődésében, ami erősíti a beleket és segíti a bélmozgást.
A mikrobiomot, tehát a bélflóra baktériumközösségét ma már sok orvos és tudós kutatja és meglepő megállapításokra jutnak.
Úgy tűnik, hogy tényleg a belünkben van a második agyunk, ami arra utal, hogy a bél és az agy kommunikál egymással.
Ezt a jótékony és nagyon intelligens bélflórát a fermentált ételekkel „etethetjük”, támogathatjuk.
Különösen az alábbi betegségekben érdemes rendszeresen fogyasztani:
- Bélbetegségek (székrekedés)
- Allergia
- Candida-fertőzés
- Gombás fertőzések
- Legyengült immunrendszer
- Szorongás, depresszió
Savanyú közegben a káros mikroorganizmusok nem képesek szaporodni, növekedni, így a fermentációs folyamat kiváló, természetes tartósítást eredményez.
E mellett a laktózérzékenyeknek jó hír, hogy az erjesztett és kellő ideig érlelt tejtermékekben a laktóz tartalom lecsökken, eltűnik.
Bakteriális mikroséfjeink évezredek óta rendelkezésünkre segítenek nekünk.
A káros folyamatokért, a rothadásért, méregtermelésért felelős „rokonaikra” pedig fordítsunk kellő figyelmet, és tartsuk be az élelmiszer-biztonságra az élelmiszerek előállítására és tárolására vonatkozó szabályokat!