Nagymamák és édesanyák a csirkehúsleves erejére esküsznek, és milyen igazuk van! Mindenki megtapasztalta már élete során a tápláló és finom húsleves jótékony hatásait, de még a tudósok is arra a következtetésre jutottak, hogy ez az étel olyan hatássál lehet a szervezetünkre, amely révén gyorsulhat a gyógyulás.
Természetesen a mézről sem szabad megfeledkezni. Akár teába tesszük, akár csak bekapunk egy kanállal belőle, nagyban hozzájárulhat a gyógyulásunkhoz.
Több kutatás is alátámasztotta már, hogy a méz hatékonyan csökkentheti a fertőzések tüneteit.
Viszont érdemes csínján bánni vele, és mértékkel fogyasztani, mert a magas cukortartalma megakadályozhatja az immunrendszerünk munkájának hatékonyságát.
Kiváló fehérje- szénhidrát- és egészséges zsírok forrása a joghurt.
Tele van probiotikus baktériumokkal, amelyek támogatják az immunrendszert.
Ráadásul krémes állaga miatt kellemes lenyelni, ami torokfájás esetén kifejezetten nagy előny.
Akárcsak a tojás esetében, amit azért lehet érdemes ilyenkor enni,
mert D- és B12-vitamintartalma mellett szuper ásványianyag-forrás.
Ezek közül például a cink, a vas és a szelén segíthet a fertőzés elleni küzdelemben.
A zabpehely a magas rost-, valamint magnézium-, cink- és antioxidáns-tartalma miatt kerülhet fel a listára.
No meg a gyömbér!
Akár tea formájában, akár reszelve, esetleg egy kevés mézzel elkeverve fogyasztjuk, nagyban hozzájárulhatunk ahhoz, hogy gyorsabban gyógyuljunk a torokfájásunkból.
A gyömbér csökkentheti a fájdalmat és a gyulladást, mellette kiváló antioxidáns-forrás.
Bár az íze miatt sokan nem kedvelik, mégis érdemes lehet próbát tenni vele, hisz kis mennyiségben is jótékony hatással számolhatunk.
Ahogyan a különböző turmixokkal is érdemes ilyenkor próbálkozni.
Olyan zöldségeket és gyümölcsöket válogassunk alapanyagként ,- amelyek támogatják az immunrendszerünk működését , vagy sok C-vitamint tartalmaznak!
Jó választás lehet (akármilyen furcsán is hangzik) a kelkáposzta vagy a zeller, de adhatunk a keverékhez például áfonyát, narancsot vagy mandarint is!
Meglepő kissé, de a krumplipürét is javasolni szokták a torokfájás elleni harcban, mégpedig azért, mert a krumpli héja hasznos magnéziumforrás,
emellett C-vitamint és antioxidánsokat tartalmaz. Ezek pedig támogatják, erősítik az immunrendszerünket.
Vagyis olyan krumpliból érdemesem pürét készíteni, aminek a héját is nyugodtan megehetjük
Az étel állaga kifejezetten jóleshet torokfájás esetén, csak várjuk meg, amíg kihűl!
A jégkrém is hatékony lehet ilyenkor, segít a torokfájás elleni küzdelemben.
A hideg ugyanis megnyugtathatja, csökkentheti a gyulladást.
De ne együnk belőle mértéktelenül, egy gömb fagyi éppen elég.
Kerülendő ételek, ha fáj a torkod!
Elsősorban érdemes ilyenkor azokat az ételek elkerülni, amelyek irritálhatják a torkunkat, vagy amiket nehéz lenyelni. Ilyenek például :
kekszek,
pirítós,
kenyér héja,
fűszeres ételek.
szénsavas italok,
kávé,
alkohol,
csipsz
pattogatott kukorica,
friss, nyers zöldségek.
Fontos megjegyezni, hogy indokolt esetben (például ha már egy hete nem gyógyul a torokfájás) mindenképp keressétek fel az

orvosotokat!
Már az első napokban érdemes bevetni a házi patika csodaszereit – remélhetőleg nem is lesz már harmadik torokfájós nap!
! Mielőbbi gyógyulást !